Over Norton

129 jaar ervaring in het maken van wijn.

De Engelsman Sir Edmund James Palmer Norton, een spoorwegingenieur bij de Buenos Aires Spoorwegen, heeft  Bodega Norton in 1895 opgericht. Daarmee was Norton de eerste wijnmakerij in het zuiden van de Mendoza River Valley.

Ongeveer 100 later reisde de Oostenrijkse zakenman Gernot Langes-Swarovski naar Mendoza en hij zag de mogelijkheden van het wijngebied.  Hij kocht de bodega in 1989 met als doel: het maken van wijn die over de hele wereld vanwege de kwaliteit worden herkend en geroemd.  Zijn zoon Michael is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de bodega.

 D9A4663 Large

Het wijngebied Mendoza

De bodega en de wijngaarden liggen op circa 30 minuten rijden van de stad Mendoza in het wijngebied Luján de Cujo. Luján du Cujo ligt op een gemiddelde hoogte van 900 meter boven zeeniveau, heeft een rotsachtige bodem en kent een mild klimaat (> 250 zonnige dagen, weinig regen) met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Voor irrigatie van de wijngaarden wordt gebruik gemaakt van grote bassins met kristalhelder smeltwater afkomstig uit het Andesgebergte.

Bodega Norton heeft 5 wijngaarden; in totaal 1.200 hectare, waarvan er 700 zijn gecultiveerd. Ongeveer 150 families leven en werken daar en geven generatie op generatie kennis en de geheimen van het vak en de wijngaarden door. Deze kennis, gecombineerd met de passie voor het werk, en de professionaliteit resulteren in de uitmuntende wijnen van Bodega Norton. De wijnstokken zijn gemiddeld tussen de 30 & 80 jaar oud.

 FGI9449 Large

Duurzaam geproduceerd

Wij doen ons best om deel uit te maken van een duurzame productie van wijn  en beseffen dat wij een belangrijke rol spelen bij het scheppen van de sociale, milieu- en economische omstandigheden die nodig zijn om dit te bereiken.

Bodega Norton is zich er zeer van bewust dat we onderdeel van de natuur zijn en dat alles wat we daar in stoppen terug komt in onze wijn. Duurzaamheid en een goede zorg voor het milieu staat bij Bodega Norton hoog in het vaandel. Alle processen zijn gecertificeerd volgens internationale kwaliteitsnormen, zodat de hoogste kwaliteit en veiligheid wordt nagestreefd.

Bodega Norton was de eerste winery in Argentinië die de wijngaarden binnen de certificatie liet vallen zodat het hele proces van de vrucht tot het wijn maken volledig wordt gecontroleerd.

Duurzaamheid komt onder meer tot uitdrukking in:

  • het gebruik van ecologische ‘groene’ flessen met milieuvriendelijke verpakking
  • opvang van water in bassins en het zoveel mogelijk hergebruiken van water
  • watermanagement in het algemeen, zoals druppelirrigatie, waterdammen en het recyclen van water
  • Efficiënt en gebalanceerd gebruik van energiebronnen
 D9A4214large

Vegan Friendly

Een wijn moet voordat deze de fles in gaat worden geklaard en gefilterd zodat de wijn niet troebel is. Een veel gebruikt klaringsmiddel is eiwit, een dierlijk product. Onze Vegan wijnen bevatten géén dierlijke maar vegan friendly producten zoals bentoniet; een plantaardige product dat voor veganisten geschikt is. 

vegan friendly

David Bonomi 'Zuid-Amerikaanse top 10-wijnmaker'

Achter goede wijnen staat een goede wijnmaker. Dé wijnmaker van Norton is de Argentijn David Bonomi hij maakt deel uit van een nieuwe generatie wijnmakers die zich toelegt op het matchen van de wijngaard met het druivenras. Zijn passie, toewijding en kunde als wijnmaker leveren Bonomi veel erkenning op. Van wijnliefhebbers, maar ook van de wijnexperts. Zo is hij onlangs door Decanter Magazine benoemd tot een van de 'Zuid-Amerikaanse top 10-wijnmakers' en door Drink Business tot een van de 'Top 10 jonge Argentijnse wijnmakers’.

 FGI8865 Large

Norton in VR 360°

Waan je in Argentinië!

Norton in VR 360°